Türkiye Aile Desteği Programı’na başvuruların 27 Haziran’da başlayacağını belirten Bakan Yanık, şunları söyledi: “Mevcut sosyal yardımlardan faydalananların yanı sıra faydalanmayan ihtiyaç sahipleri de bu yeni programdan yararlanabilecek. Destek ödemesi ailenin gelir durumuna göre aylık 450, 550 ve 600 lira olarak üç farklı şekilde yapılacak. Yıllık 5 bin 400-7 bin 200 lira olacak. Destek 12 ay boyunca ve düzenli aylık olarak verilecek. Başvurular e-Devlet ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları üzerinden alınacak. İlk ödeme ise Kurban Bayramı öncesinde yapılacak.”

Sosyal desteklerden yararlanmada gelir durumu belirleyici oluyor. Bu yeni destekten yararlanacak hanelerde de yine gelir durumuna bakılacak. Gelir durumunda ise asgari ücret baz alınıyor. Buna göre destekten hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3’ünden yani 1.417 liradan az olan haneler yararlanabilecek. Gelir bu rakamın ne kadar altındaysa ödenecek tutar da ona göre artacak

Yeni başlayan bir başka sosyal yardıma daha dikkat çeken Bakan Yanık, şunları söyledi: “Yeni bir uygulamamız olan vefat yardımında ise 15 Nisan 2022 ve sonrasında vefat edenin yakınları için 750 lira nakdi destek veriyoruz. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımız belediyelerden her hafta vefat listesini alıyor. Vatandaşlar ayrıca ‘ölüm belgesi’ ile de bizzat başvurabiliyor. Başvuru sonucunda ödemeler 1 ay içerisinde yapılıyor.”

Sosyal yardıma muhtaç ailelerin çocuklarının anaokulu ya da kreşe giderken maddi açıdan zorlandıklarını tespit ettiklerini söyleyen Bakan Yanık, “Anaokulu desteğimiz eğitime ulaşımı kolaylaştıracak. Ailelerimizin yapacakları tek şey, çocuklarını okula kaydettirmek olacak. Hane hane ziyaretlerimizi yaparak, ihtiyacı olanlara psikososyal destekler veriyoruz’’ dedi.

İhtiyaç sahibi ailelerin sağlık kontrollerine düzenli gidilmesi kaydıyla 0-6 yaş çocuklar için aylık 55 lira ve gebelik dönemindeki anne için aylık 100 lira 2 aylık periyotlarla ödeniyor. Doğum hastanede yapılmışsa bir seferlik 150 lira, şartlı lohusalık için doğumu takip eden ilk 2 ay süresince aylık 150 lira veriliyor.

18-55 yaş aralığındaki vatandaşlara iş görüşmelerine giderken yol parası, tıraş ücreti gibi ihtiyaçlarını rahat giderebilmeleri için verilen destek. Yılda en fazla üç defa ödeniyor.

İşkur’un işe yönlendirmesi sonucu işe yerleşenlere bir defaya mahsus veriliyor. Brüt asgari ücretin 3’te 1’i kadar ödeme yapılıyor. Şu an için 1.668 lira ödeniyor.

Mehmetçik’in, sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi ailelerinin askerlik görevi süresince desteklenmesi için aylık 500 lira olmak üzere 2 aylık periyotla 1.000 lira düzenli yardım veriliyor. Yardım programından asker evliyse eşi, evli değilse annesi veya babası yararlanıyor.

Sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi ailelerde yaşayan, babası askerde olan çocuklar için aylık 200 lira ödeme var. Birden fazla çocuk varsa her biri için ayrı başvuru yapılmalı. Çocukların 18 yaşını geçmemiş ve bekar olması gerekiyor.

İhtiyaç sahibi ailelerde yaşayan, annesi, babası veya her ikisi de vefat etmiş çocuklar için her ay düzenli olarak 300 lira ödeme yapılıyor.

“Cihaza bağımlı yaşayan hastalara da Elektrik Tüketim Desteği veriyoruz. Kronik hastalık nedeniyle elektrikli tıbbi cihaz kullanan ihtiyaç sahipleri faydalanabilir” diyen Bakan Yanık, şunları söyledi: “Yeni düzenleme ile kapsamı ciddi şekilde genişlettik. Artık evde bakım yardımı alan engelliler de bu destekten faydalanabilecek. Yeni uygulamamızla ihtiyaç sahibi, cihaza bağımlı hasta vatandaşlarımıza Elektrik Tüketim Desteği’ni yüzde 100 artırımlı olarak veriyoruz. Cihaza bağımlı kronik hasta ihtiyaç sahiplerine hanedeki kişi sayısına göre 216 lira yerine 432 liraya kadar elektrik tüketim desteği veriyoruz.” Bakan Yanık, ihtiyaç sahibi ailelere yapılan doğalgaz desteğinin de 450-1.150 lira arasında değiştiğini söyledi.

Kaynak: f5haber