Bu iddiaların en önemli sebebi yaşanan deprem felaketinin ardından felaketi yaşayan vatandaşların olduğu bölgedeki asgari ücret tarifesine yönelik değişim talebi oldu. Yeniden toparlanma sürecinde asgari ücretli olarak farklı illerde yaşamını sürdürmeye çalışan aileleri bir nebze olsun destekleyebilmek adına asgari ücrette yeni bir zam gelebilmesi konuşulmaya başlandı.

Deprem bölgesinde maddi ve manevi olarak yeniden hayata tutunabilmek ve 11 farklı bölgede istihdamı arttırabilmek için çalışanların burada göç etmeden yeniden hayat kurabilmelerini destekleyecek bir gelişmeye adım atılabilir. Özellikle brüt asgari ücretin net olarak kişiye ödenmesi yönünde bir ihtimal söz konusu.

BAKANLIK KONUYA AÇIKLIK GETİRDİ!

Konu üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı: “Yeni asgari ücret için yoğun bir talep söz konusu. Asgari ücretin brütü kadar bölüm için prim muafiyeti değerlendirmemizde” dedi. Bölgedeki işletmelerden gelen öneri eğer kabul edilirse OHAL ilan edilmiş 11 farklı ildeki vatandaşların asgari ücret geliri 11 bin 760 TL olacak.

Asgari ücrette deprem etkisi nedeniyle yaşanacak bu yeni gelişme bölgedeki fabrikanın yeniden çalışabilir hale gelmesi, sanayinin ayaklandırılması için gerekli görülüyor. İstihdam kaybını önleyebilmek ve bölgedeki faaliyetleri destekleyebilmek için her işletmeye 10 yıllık prim desteği verileceği, ifade edildi.

GÖRÜŞMELER BAŞLADI!

Kurum vergilerinde ise %90 indirim sunulacak. Burada temel amacın depremden etkilenen vatandaşların bulunduğu il ve ilçeyi terk etmesini önlemek olduğu ifade ediliyor. Konu üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sanayi ve Ticaret Odaları bir araya gelerek önerilerini de paylaşıyor. Asgari ücret yenilemesi dışında bir başka istek ise Sosyal Güvenlik primlerinin belirli bölümünün SGK yerine çalışana ödenmesi talebi oluyor.

Editör: Emel Kılıç