Son dakika haberi: Asgari ücret zammı ile ilgili önemli gün geldi, çattı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni asgari ücreti belirlemek için bugün 10.30'da toplandı. Asgari ücret 2021 zammı 7 milyon kişiye direkt, diğer tüm kesimlerin maaşına ise dolaylı olarak etki edecek. TÜİK, geçtiğimiz haftaki üçüncü toplantıda ağır-orta ve hafif statüde çalışan bir işçinin asgari geçim tutarını komisyonla paylaşmıştı. Bugünkü toplantı ile birlikte milyonlarca çalışanın merak ettiği 2021 asgari ücret zammı ne kadar oldu sorusu yanıt bulacak. Bakan Zehra Zümrüt Selçuk asgari ücret zammı ile ilgili son dakika açıklamasında bulunuyor.

Asgari ücret zammı ile ilgili son dakika haberi geldi. Türkiye'deki milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret zammı için son toplantı bugün Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında yapılmaya başlandı. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan taraflar geçtiğimiz toplantılarda asgari ücret 2021 zam oranı hakkında beklentilerini paylaşmıştı. Toplantı öncesi internet üzerinden 'asgari ücret zammı ne kadar olacak? 'asgari ücret zammı ne kadar oldu' araştırmaları da öne çıktı. Bilindiği üzere yeni asgari ücret; asgari geçim indirimi (AGİ), işsizlik maaşı gibi birçok tutara da artış getirecek.

ASGARİ ÜCRET 2021 ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret 2021 zammı için pazarlıklarda 'yaşam maliyeti, pandemi döneminde ekonomik durum, gerçekleşen ve hedef enflasyon, refah payı' olmak üzere 5 parametre ön plana çıkıyor. Bakan Zehra Zümrüt Selçuk daha önceki toplantılarda: "Asgari ücretin işçi ve işverenlerin beklentilerine uygun, çalışma hayatına olumlu katkı sağlayacak seviyede belirleneceğine inanıyorum." demişti. İşte son dakika asgari ücret zammı haberinin detayları.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk asgari ücret zammı ile ilgili açıklamalarda bulunuyor.

Bakan Selçuk asgari ücret zammı ile ilgili, "Öneriler kapsamlı bir şekilde ele alındı" ifadelerini kullandı.

Bakan Selçuk, "Kısa çalışma ödeneği ve nakdi destek olsun. Bu destekler direkt çalışanlarımıza aktarılan kaynaklardır." dedi.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI BELLİ OLDU

Asgari ücret 2021 yılı için brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlendi.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 943 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 324 lira 71 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net 2 bin 501 lira 55 kuruş olarak hesaplanıyor.

TÜİK ASGARİ GEÇİM TUTARLARINI KOMİSYONLA PAYLAŞMIŞTI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bekar bir işçinin asgari geçim tutarının ağır işlerde çalışanlar için 2 bin 792 lira 10 kuruş, orta nitelikteki işlerde çalışanlar için 2 bin 507 lira 70 kuruş, hafif işlerde çalışanlar için 2 bin 339 lira 10 kuruş olarak hesaplandığını açıklamıştı

ASGARİ ÜCRET NELERİ DEĞİŞTİRİYOR?

Asgari ücretin yeniden belirlenmesiyle olacak bazı değişiklikler şunlar:

1- İşsizlerin aldığı maaş aynı oranda artacak.

2- Çalışanların aldığı asgari geçim indirimi de yükselecek.

3- Emeklilik için doğum ve askerlik borçlanması yapanların ödeyecekleri miktarlarda artış olacak.

4- İş görmezlik ödeneğinde artış yaşanacak.

5- Yaşlılık, evde bakım, engelli maaşları da Ocak ayı ile birlikte zamlanacak.

6- Kendi primini ödeyen Bağ-Kur'lular ve isteğe bağlı ödeme yapanların verdikleri paralar yükselecek. Gündelikçiler için ödenecek primler artacak.

YENİ ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve hükümet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

ASGARİ ÜCRET TOPLANTILARI ÇEVRİM İÇİ YAPILMIŞTI

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında bu yıl ilk toplantısını 4 Aralık'ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda düzenlemişti.

İkinci toplantısını 15 Aralık'ta TİSK'in, üçüncü toplantısını ise 22 Aralık'ta Türk-İş'in ev sahipliğinde yapan komisyon, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı alınan tedbirler doğrultusunda üç toplantıyı da çevrim içi gerçekleştirmişti.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN ASGARİ ÜCRET ZAMMI AÇIKLAMASI

Başkan Erdoğan asgari ücret zammı ile ilgili yaptığı açıklamada "Görüşmeler devam ediyor. Görüşmelerde bakanlığımız bu görüşmeleri işveren-işçi kesimiyle yürütecek. Bizim de önümüze gelecek, adımları birlikte atacağız. Temennimiz isabetli, hayırlı bir karar olmasıdır." ifadelerini kullanmıştı.

Sabah Gazetesi Yazarı Faruk Erdem asgari ücret zammı görüşmeleri ile ilgili şunları söylemişti: "7-8 milyon işçinin direkt alacağı yeni maaşı belirleyecek hem de 20 milyondan fazla çalışanın Asgari Geçim İndirimi'nin artışını da açıklamış olacak. Asgari ücret sadece bunları değil işsizlik maaşını, kısa çalışma ödeneğini ve nakdi ücret desteğini de artıracak."

ENFLASYON BEKLENTİSİ

"İşte bütün bu rakamlar merak edilirken bazı ipuçları da gelmeye başladı. Son ipucu Merkez Bankası'nın beklenti anketinden geldi. Buna göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 14.18 olarak açıklandı."

Şimdi bu rakamdan yola çıkarak bazı hesaplamalar yapalım.

ASGARİ ÜCRET 2021 ZAMMI TAHMİNLERİ NELER?

Asgari ücret artışı pazarlık masasında belirlense de son 10 yıllık artışlara baktığımızda enflasyonun 3 yada 5 puan üzerinde artışların yapıldığı görülüyor. Bu 3 ya da 5 puanlık refah artışı eklenerek asgari ücret hesaplanırsa bu kez artış yüzde 17.18 veya 19,18 şeklinde olacak. Bu da yeni asgari ücret hakkında bir fikir sahibi olmamızı sağlayacak.

Asgari ücretteki bu artış kısa çalışma ödeneği ve işsizlik maaşı rakamlarını da etkileyecek. Kısa çalışma ödeneğinin en düşük rakamı brüt asgari ücretin yüzde 60'ını işsizlik maaşı ise yüzde 40'ını oluşturuyor. İşsizlik maaşının en üst rakamı brüt asgari ücretin yüzde 80'i, kısa çalışma ödeneğinde en üst maaş ise brüt asgari ücretin yüzde 150'si kadar oluyor. Bu durumda bu rakamlarda yüzde 17.18 veya yüzde 19.18 oranında artmış olacak.

Gelin şimdi yeni maaşları birlikte hesaplayalım

MERKEZ BANKASI'NIN ANKET SONUÇLARI

*Cari yılsonu TÜFE beklentisi yüzde 14.18

*12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 10,84

*24 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 9,24

*Yıl sonu dolar/TL beklentisi 7,77 TL

ASGARİ ÜCRET 2021 KAÇ TL OLACAK?

*Asgari ücret enflasyon arttı 3 puan refah artışı zammı yüzde 17.18

-Buna göre brüt asgari ücret: 3.448,60 TL

-Buna göre net asgari ücret: 2.724 TL

-Buna göre kısa çalışma ödeneği: 2.069,60 TL - 5.172,9 TL

-Buna göre işsizlik maaşı: 1.379,44 TL- 2.758,88 TL

*Asgari ücrette 5 puanlık refah artışı olursa zam yüzde 19.18 olacak

-Buna göre brüt asgari ücret: 3.507,46 TL

-Buna göre net asgari ücret: 2.769,75 TL

-Buna göre kısa çalışma ödeneği: 2.104,48 TL- 5.261,19 TL

-Buna göre işsizlik maaşı: 1.402,98 TL- 2.805,96 TL

Editör: TE Bilişim