Vakıflardan sorumlu Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan kayyum iddiasını yalanladı.

Yükseköğretim Kurulu İstanbul Şehir Üniversitesinin faaliyet izninin geçici olarak durdurulması ve idaresinin garantör Marmara Üniversitesine devrine karar vermişti. Bugün, İstanbul Şehir Üniversitesi’nin kurucu vakfı olan ‘Bilim Sanat Vakfı’na kayyum atandığına dair iddialar ortaya atıldı. Kayyum iddiaları Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yalanlandı. Vakıflar Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamda, “Bu eylem Bilim Sanat Vakfının tüzel kişiliğinin korunmasına, maddi varlıklarına ve kuruluş amaçlarına sahip çıkmasına yönelik bir eylemdir. Bu bir kayyum ataması değildir” ifadelerine yer verildi.

Ahmet Misbah Demircan'dan açıklama

Vakıflardan sorumlu Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Bilim ve Sanat Vakfı'na ilişkin yaşanan gelişmelerle ilgili bir açıklama yaptı.

Kayyum ataması değil kanuni zorunluluk

Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada yaşanan durumun bir kayyum ataması değil, kanuni zorunluluk olduğunu belirten Demircan şu ifadeleri kullandı, Bilim Sanat Vakfı tarafından kurulan İstanbul Şehir Üniversitesi'nin idaresi; üniversite için kullanılan kredilerin ödenememesi üzerine hami üniversite olan Marmara Üniversitesi'ne geçmişti. Bu durumu yaşayan üniversite kurucu vakıfları için kanun; "Mahkeme tarafından kayyum atanıncaya kadar kurucu vakıf, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yönetilir diyor.

Kanuni zorunluluktur

Kanunun bir gereği olarak bugün Vakıflar Genel Müdürlüğümüzden; bir hukukçu, bir gayrimenkul uzmanı ve bir finans uzmanı tarafından vakıf yönetimi ifa edilmeye başlanmıştır.Bilim Sanat Vakfı'nın yönetiminin Vakıflar Genel Müdürlüğümüz uzmanlarınca ifaya başlanması; vakfın tüzel kişiliğinin korunması, maddi varlıklarına ve kuruluş amaçlarına sahip çıkılması için kanuni bir zorunluluktur.

Kayyum atanmamıştır

Bilim Sanat Vakfı'na kayyum atanmamıştır. Kayyum ataması bir mahkeme tasarrufudur. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yönetimi devralması; geçici bir durumdur, kanuni ve zorunlu bir tasarruftur. Zarara uğratılan, borçları ödenmeyen İstanbul Şehir Üniversitesi'nin mali kayıtları incelenecek ve kamuoyu ile paylaşılacaktır. Vakıf fonksiyonları aynen devam etmektedir.

Editör: TE Bilişim