Cami çevresinde belirlenen namaz kılma alanları tamamen dolarken, salgın nedeniyle misafir girişleri durduruldu. Namaza 350 bin kişi katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli de camide yer aldı. Erdoğan, namaz öncesi Kur'an-ı Kerim okudu. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, fetih dönemine atıfta bulunarak elinde kılıçla hutbe verdi.

Ayasofya'da tarihi gün...

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, 86 yıl sonra yeniden ibadete açıldı.  

AYASOFYA’DA TARİHİ GÜN ÖZEL YAYINI NTV'DE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de katılımıyla Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde ilk namaz kılındı.

CUMHURBAŞKANI KUR'AN-I KERİM OKUDU

Cumhurbaşkanı, namaz öncesinde Kur'an-ı Kerim okudu.

Namazın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bahçeli, Fatih Sultan Mehmet Han'ın türbesini ziyaret etti.

Erdoğan, Ayasofya Camii'ndeki namaza 350 bin kişinin katıldığını duyurdu.

ERBAŞ'TAN KILIÇLA HUTBE

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, fetih dönemine atıfta bulunarak elinde kılıçla verdiği hutbenin ardından 86 yıl sonra ilk cuma namazını kıldırdı.

ERBAŞ'TAN AYASOFYA CAMİİ'NDE CUMA HUTBESİ

Toplumun tüm kesimlerinden davetlilerin yer aldığı açılış öncesi ilk olarak Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dua programı gerçekleştirildi.

SABAHA KADAR AÇIK KALACAK

Caminin ibadete yeniden açılması sonrasında, sabaha kadar açık kalacağı açıklandı.

VATANDAŞLAR AKIN ETTİ

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde ilk namazı kılmak isteyen vatandaşlar, sabah ezanıyla birlikte bölgeye akın etti.

Camiye giden 11 yerde kurulan güvenlik noktalarından vatandaşlar, Ayasofya Meydanı'na alındı.

Ayasofya Meydanı ve Sultanahmet Havuzlu Park, cuma namazı vaktinden önce vatandaşlarla doldu. Vatandaşlar, Fatih Belediyesince sosyal mesafe kuralı gereği bölümlendirilen yerlerde, cuma namazını bekledi.

Vatandaşlar, seccadeleri üzerinde namaz saatini beklerken, alandaki görevlilerce de su dağıtıldı.

ALANA GİRİŞLER DURDURULDU

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Ayasofya Camii çevresinde belirlenen namaz kılma alanlarının tamamen dolduğunu ve salgın nedeniyle bu alanlara misafir girişlerinin durdurulduğunu açıkladı.

SABAH NAMAZINDA SAF TUTTULAR

Cuma namazı önecsinde ellerinde seccadelerle sabah namazı için gelen vatandaşlar caminin bulunduğu bölgedeki güvenlik noktalarında durduruldu. Bunun üzerine bazı vatandaşlar başka camilere giderken, bazıları ise güvenlik noktalarında saf tutarak namaz kıldı.

BU YOLLAR TRAFİĞE KAPALI

Güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. İstanbul'da bazı yollar trafiğe kapatıldı. Atatürk Bulvarı, Gazi Mustafa Kemal Paşa Caddesi'nden itibaren tarihi yarımada istikametine giden tüm yollar ve Galata Köprüsü trafiğe kapatıldı. Bu kapsamda Kenendy, Reşadiye ve Ragıp Gümüşpala Cadddeleri de trafiğe kapalı.

Ayrıca Avrasya Tüneli açık olacak deniz, metro ve marmaray seferleri devam edecek. Tramvay seferleri de devam edecek sadece Beyazıt-Eminönü durakları arasında Pazartesi saat 06:00'ya kadar seferler yapılmayacak.

TARİHİ YARIMADADA ULAŞIM KISITLAMASI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, İstanbul Valiliği koordinasyonuyla Bağcılar-Kabataş Tramvayı'nın Kabataş-Eminönü seferleri durduruldu. Bağcılar-Zeytinburnu ve Çapa-Akşemsettin arasında seferlerin devam ettiği bildirilirken, Haliç ve Şehzadebaşı metro istasyonları da kapatıldı.

İBB ÜCRETSİZ SEFERLER DÜZENLİYOR

Kazlıçeşme, Yenikapı ve Sultanahmet güzergahında 25 otobüs ücretsiz ring sefer yapacak. Yenikapı, Kazlıçeşme ve Gülhane'de İSPARK otoparkları ücretsiz hizmet verecek.

Giriş noktalarında, ateş ölçümü ve maske kontrolü yapılacak. Bu kapsamda alanda kurulan17 sağlık noktasında 736 sağlık personeli, 1'i helikopter ambulans olmak üzere 101 ambulans görev yapıyor.

Çatladıkapı girişinden gelen vatandaşlar burada kurulan çadırda görevlilerce karşılanıyor. Görevliler, ellerine dezenfektan sıktıktan sonra vatandaşlara maske ve tek kullanımlık seccade veriyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin mobil büfesinden de vatandaşlara çay ve simit ikramı yapılıyor.

TARİHİ GÜNDEN KARELER

İşte Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi açılışında objektife yansıyanlar:

Editör: TE Bilişim