Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Kritik toplantıda koronavirüs kısıtlamalarıyla ilgili önemli kararların alınması bekleniyordu. Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak normalleşme adımlarını tek tek duyurdu.

1 TEMMUZ'DAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK NORMALLEŞME ADIMLARI

- 1 Temmuz'da başlamak üzere sokağa çıkma kısıtlamalarını tümüyle kaldırıyoruz. Müzikle ilgili sınırlamayı da 24.00'e çekiyoruz. Kusura bakmayın, gece kimsenin kimseyi rahatsız etme hakkı yoktur.

- Şehirler arası seyahat kısıtlamalarıyla şehir içi toplu taşıma araçlarındaki sınırlamalar sona eriyor.

- Kamu kurum ve kuruluşlarında normal mesai düzenine geçiliyor.

- Turizmde KDV desteğini 1 ay uzatıyoruz.

NATO ZİRVESİ

Ülkemiz karşı karşıya bulunduğu tehditlerle mücadele için NATO üyesi olurken aynı zamanda demokrasiden ekonomiye uzanan geniş bir alanda da yeni bir tercihte bulunmuştur. Türkiye'siz bir NATO'nun varlığını sürdürmesi oldukça güçtür.

Türkiye, NATO’ya karış sorumluluklarını bugüne kadar eksiksiz yerine getirdi. NATO zirvesi boyunca gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde dayanışma ruhuna vurgu yaptık. İyi terörist, kötü terörist anlayışının ne kadar çarpık olduğunu bir kez daha ilettik.

BIDEN İLE GÖRÜŞME

ABD ile diyalog kanallarımızı her düzeyde güçlendirmek suretiyle Sayın Biden ile yakaladığımız güzel iklimi, ülkelerimiz bakımından maksimum faydaya dönüştürmekte kararlıyız. Sorun başlıklarını zaman içinde çözüme kavuşturacağımıza inanıyoruz. ABD ile olumlu ve yapıcı bir temelde yeni bir dönemin kapılarını araladığımıza inanıyoruz.

AZERBAYCAN TEMASLARI

NATO Zirvesi'nden sonra Brüksel'den Azerbaycan'a geçtik. Yıllarca işgal altında kalan Dağlık Karabağ'ın durumunu dünya görmelidir. Yıkılmış, geride bırakılmış, ağaçlar bile yakılmış.

Çoğu Türkiye menşeili firmaların 5-6 ay süresince bizim Karadeniz gibi zorlu coğrafyada yaptığı başarıları gördük. Sayın İlham Aliyev'de bu kararlılığı ve inancı gördüm. İnanıyorum ki kısa sürede Şuşa ve bölge ayağa kaldırılacaktır.

Karabağ'a yeniden hayat vermenin yanında, bir daha aynı durumların yaşanmaması için önlemlerimizi alıyoruz. Şuşa Beyannamesi'ne imza attık. Şuşa Başkonsolosluğumuzun en kısa sürede açılamasından gündemimizdeki her bir başlığı hızla ve kararlılıkla hayata geçireceğiz.

Çarşamba günü de Azerbaycan milli meclisine misafir oldum. Azerbaycan'ın hep yanında olduğumuzu ve olacağımızı bir kez dünyaya duyurduk.

 KORONAVİRÜS SALGINI

Hükümet olarak aldığımız tedbirlerden etkilenen kesimlere destekleri hayata geçirdik. Bilgi teknolojilerindeki gelişmelerle artık bu alanda üretici ülke konumuna geçtik.

 AŞILAMA PROGRAMI

Aşılamada dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer aldık. Bu konuda yaptığımız aşı sayısı 43 milyon doza yaklaşmıştır. Son bir haftada nüfusuna oranla en fazla aşılama yapan ülke olduk.

Sırası gelen herkesin aşı olması hayati öneme sahiptir. Vatandaşlarımdan, aşı konusundaki manipülasyonlara itibar etmemelerini, bu konuda bilim insanlarına kulak vermelerini istiyorum. Hedefimiz bir kaç hafta içinde 18 yaş üzerindeki nüfusumuza açmaktır.

Editör: TE Bilişim