Atatürk Havalimanı'nda 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Uzun yıllar boyunca havacılık sektöründe temsil eden Atatürk Havalimanı'mız bugün de uluslararası organizasyona ev sahipliği yapıyor. Atatürk Havalimanımız bundan sonra da uluslararası ölçekteki fuar, etkinlik ve yarışmalara ev sahipliği yapmayı sürdürecektir."

TRT haberin aktırdığına göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yaklaşık 2 bin kilometre uzunluğa sahip hayli çetin yerleri olan bu coğrafyada ulaşım yatırımları yapmanın zorluğunu en iyi sizler bilirsiniz. Biz her alanda işte bunu başardık. Türkiye olarak ulaştırma ve haberleşme alanında geçtiğimiz 19 yılda 1 trilyon lira yatırımı hayata geçirdik." dedi. 

Ulaştırma Şurasında konuşa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ana başlarıyla şunları söyledi:

Karayolunda bölünmüş yol uzunluğunu 28.340 kilometreye çıkardık. Dağları tünellerle vadileri ve akarsuları köprülerle geçtik. Böylece yolcu ve yük taşımacılığında güvenli bir karayolu taşımacılığının alt yapısını kurduk. Bu rakamı sürekli artırıyoruz. Otoyol uzunluğumuzu 1714 kilometreden 3534 kilometreye yükselttik. Edirne'den Ortadoğuya çıkış kapısı olan Şanlıurfa'ya kesintisiz otoyol ağına sahip bir ülkeyiz. Aydın-Denizli için de 1915 Çanakkale Köprüsü'nün de yer aldığı Malkara Çanakkale gibi projelerle otoyol uzunluğumuzu 4100 kilometrenin üzerine çıkarıyoruz. Yollarımızdaki tünel uzunluğunu 50 kilometreden 631 kilometreye çıkardık.

YENİ DEMİRYOLU HATLARIMIZIN İNŞASI SÜRÜYOR

Demiryolu ağlarımız uzunca bir süre ihmal edilmişti. 12803 kilometre demiryolu ağımızı baştan sona tamamen yeniledik. Mevcut hatlardaki sinyalizasyon çalışmalarında önemli mesafe katettik. Ülkemizde ilk defa yüksek hızlı tren hatlarını inşa ettik ve işletmeye açtık. Halen 3500 kilometre uzunluğa sahip yeni demiryolu hatlarımızın inşası sürüyor. Yüksek hızlı trende Ankara-Sivas hattını yakında hizmete açıyoruz. Uluslararası ve ulusal demiryolu ağlarımız yanında şehir içi ulaşımda da raylı sistemleri hızla geliştiriyoruz. 811 kilometrenin üzerinde şehir içi raylı sistemler faaliyet gösteriyor. Milli elektrikli tren setimizi geliştirdik. Önümüzdeki yıl milli elektrikli lokomotifimizin üretimine başlıyoruz. Metro, banliyo ve tramvayda da üretebilecek düzeye geliyoruz.

MİLLİLİK VE YERLİLİK ORANINI YÜKSELTECEĞİZ

Genişbant internetten fiber hatlara iletişimin her alanında kurumlarımıza ve halkımıza verdiğimiz hizmetin standardını yükseltiyoruz.  5G başta olmak üzere geleceğin teknolojilerinde millilik ve yerlilik oranını yükseltmenin gayreti içerisindeyiz. 

DIŞ TİCARET İÇİNDE DENİZ YOLUNUN PAYINI 4 KAT ARTTIRDIK

Ülkemizin dış ticareti içinde denizyolunun payını 4 kat arttırdık. Sadece bu yılın ilk 7 ayında denizyolu ile yapılan dış ticaretimiz 158 milyar doları buldu.  Tersane sektöründe ve yat imalatında da ülke olarak önemli bir yere geldik. Şüphesiz deniz taşımacılığındaki en büyük projemiz Kanal İstanbul'dur. Yaklaşık 10 yıl önce gündeme getirdiğimiz Kanal İstanbul nihayet fiilen uygulama aşamasına gelmiştir.

Yurt içinde havalimanı sayımızı 26'dan 56'ya çıkardık. Halen inşası devam edenlerle havalimanı sayımız yakında 61'e ulaşacak. Yaklaşık 3 yıldır hizmette olan İstanbul Havalimanımız dünyanın en iyileri arasında 2. sırada Avrupa'da yoğunluk sıralamasında ilk sırada yer alıyor. İstanbul Havalimanımız Türkiye'nin büyük sembollerinden biri haline gelmiştir.

Editör: TE Bilişim