Kanal İstanbul'un ÇED raporu bugün itibarıyla onaylandı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada ÇED raporunun olumlu bulunarak onay verildiğini belirtirken, bakanlık sitesinde konuyla ilgili açıklama yer aldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

İstanbul ili Küçükçekmece, Avcılar, Arnavutköy, Başakşehir ilçesi İstanbul Avrupa yakası mevkiindeki T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Kanal İstanbul (Kıyı Yapıları [Yat Limanları, Konteyner Limanları ve Lojistik Merkezler], Denizden Alan Kazanımı, Dip Taraması, Beton Santralleri Dâhil) projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak Bakanlığımızca “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” Kararı verilmiş olup; İSTANBUL Valiliği(Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer’i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması gerekmektedir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan tepki: Tüm hukuki haklarımızı kullanacağız!

Kanal İstanbul ÇED Raporu'nun onaylanmasıyla ilgili konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Tüm hukuki haklarımızı kullanacağız. İstanbul'a yapılan bu ihanetin geri dönüşü yok" diye konuştu.

İBB Başkanı İmamoğlu, "ÇED raporuyla ilgili on binlerce insanımız başvuruda bulundu. Bugün Çevre Şehircilik Bakanlığı, Kanal İstanbul kararını verdi. Bizim için şaşırtıcı bir karar değil." ifadelerini kullandı.

Tüm hukuki haklarımızı kullanacağız

İmamoğlu’nun açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

Süreci takip etmeye devam edeceğim. Bugün askıda kalan 1:100.000 imar planına itiraz edeceğiz. Bakanlık tarafından düzensiz hiçbir bilgilendirme yapılmaksızın, düşünceler alınmaksızın bir karar verilmiştir. Tüm hukuki haklarımızı kullanacağız. İstanbul’a yapılan bu ihanetin geri dönüşü yok.

Her şeyi aceleye getirme süreciyle askıya çıkarılmıştır

Kanal İstanbul için, 100.000 plan değişikliği sürecinde her şeyi aceleye getirme süreciyle askıya çıkarılmıştır. Ben bugün bu plana itirazımı vereceğim. Süreci bununla da bitmiyor. ÇED raporuna kişilerin hukuku çerçevesinde, mahkeme açma hakkını kullanacağım. Bu ayın sonuna kadar bütün İstanbulluların bu plana itiraz haklarını kullanma konusunda özveri hissediyorum.

İhanet için tüm hukuki yolları kullanacağız

Askı süreci bittikten sonra bununda mahkeme süreci var. Dolayısıyla hukuki yollar da İstanbulluların büyük desteğiyle İstanbul’un geleceği olan Kanal İstanbul ki bana göre en büyük ‘ihanet’ için tüm hukuki yolları kullanacağız.

Editör: TE Bilişim