İşte müzik emekçilerinin #müziğesesver açıklaması

Küresel bir salgın olan ve ülkemizde de ağır sonuçlara sebep olan Covid-19 virüsü ile ilgili gelişmeleri önce insan olarak, sonra da uzun yıllardır tökezleyerek ilerlemeye çalışan müzik ve eğlence sektörünün çalışanları olarak derin üzüntü ve büyük endişe ile izlemekteyiz.

İnsan hayatının mevzu bahis olduğu bu sağlık krizinde, pek çok sektörde olduğu gibi müzik sektöründe de derin ekonomik hasarlar oluşmaktadır. Uzun bir süredir ülkemizde yaşanan deprem, maden faciası, yurtiçinde ve yurtdışında yaşanan terör saldırıları olaylarında kepenk kapatan ilk sektör olarak müzik camiası, bu krizlerde de ekonomik batağa saplanmış olmasına karşın elinden geleni yapmış; müziğin sadece “eğlence” olmadığını, insanların müzik ile bir araya gelip birbirine el uzatıp can verdiğini göstermiştir. Van Depremi için pek çok organizatör, mekan, işletmeci ve müzisyen bir araya gelip yardım konseri yapmış Van’a bir okul hediye etmiştir. Şehitlerimizin haberleri geldiğinde ilk önce mekanlar ve müzisyenler tepkisini göstermiş, sahnelerini susturmuş, bir kısmı gelirlerini ihtiyaç sahiplerine bağışlamıştır. Sektörümüz her dönemde yaşanan ekonomik kriz sonrasında hiçbir devlet kurumunun desteği olmadan tamamen kendi imkanlarıyla tekrar ve tekrar ayağa kalkmıştır.

Fakat müzik sektörü Mart ayı itibari ile başlayan pandemi nedeniyle yine kaderiyle baş başa bırakılmıştır. Önce tüm mekanlar kapatılmış, aylar sonra kısıtlı olarak bazı mekanlar açılmış ve kısmen de olsa bu sektörün emektarları para kazanmaya başlamıştır.

11 Eylül 2020 Cuma günü yayınlanan son genelge ile açık havalarda ve parklarda da konser yapılması yine yasaklanmıştır. Ancak özellikle açıkhava tiyatrolarında oturma düzeninde tiyatro, opera gibi gösteri sanatları oyunlarını oynanabiliyorken, aynı düzende müzik yapılAmamasını anlamakta güçlük çekiyoruz.

Müzisyenler, bağımsız yapım firmaları, bağımsız menajerlik firmaları, konser mekanları gibi başlıklar altında toplanabilecek müzik sektörü garsonlardan güvenlik elemanlarına, komilerden sesçilere, kulis sorumlularından teknik ekibe, müzisyenlerden rodilere, aşçılardan temizlik elemanlarına, firmalardaki sekreterlerden asistanlara yaklaşık bir milyona kişiye istihdam sağlamaktadır.

Devletin önemli gelir kaynaklarından olan bu sektörün SGK ödemelerinden stopaja, eğlence vergisinden, personel maaşlarına, mekan kiralarından seyahat sigortalarına kadar ciddi miktarda bir ödeme yükü vardır.

Ve Mart2020’den bu yana ne yazık ki son bilgilere göre 100’e yakın müzisyen hayatını sonlandırmış, yüzlerce çalışan işsiz kalmış, pek çok mekan kepenk kapatmıştır.

Müzik, eğlence sektörü ve sahne sanatları emekçileri kısaca Türkiye Müzik Sektörü çalışanları için herkesi birliğe ve sesimizi duyurmaya davet ediyoruz.

Saygılarımızla.

Editör: TE Bilişim