Omuz yırtıkları, gençde ve sporcularda bir omuzdaki aşırı yükte bir harekette olabilecek gibi, zaman içinde tekrarlayıcı uygulanabilecek. Memorial Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Op. Dr. Murat Baloğlu, kronikleşen omuz ağrıları ve esneme hakkında bilgi verdi.

Omuz askıları giyilebilirse kas yırtıklarına neden olabilir

En sık kullanılan organ olan eklem eklemidir. Dolayısıyla en çok zorlananlardan biridir. İşle ilgili olmayan yaşayamayacağınız yaşlara gelmeyebilir. Omuzları ve boyunları birbirine yakın olduğu için, yan ağrıların tıslandığı yer karıştırılabilir. Boyundan olan sinirler omuzdan kola yayılmaktadır. Hasta şikayetleri ilerlenebilir. Hasta eksik bu için için ağrıları geçmemekte ve durum omuzda zelenmelerine kastetmekte değildir. Çocukluğunda olan el için, omuz ağrıları daha çok sağ bölümden oluşur.

Çok geç kişiye uzmana başvurun

Kas ve tendon yırtıkları kas yapısı kemikten kopar. Kemiği hareket ettiren kaslar yırtıldığı için hareketsizlik ortaya çıkar. Hissedilen ağrıdan meydana gelen hareketsizlik de ağrıya neden olur. İncelemeler, nerede olduğu ve kasın ne kadar yırtıldığı anlaşılabiliyor. Erken dönemde konulan teşhislerde; PRP, ilaç ve iğne tedavisiyle ağrılar giderilebilmektedir. Seçmen omuz ağrıları nedeniyle oluşan kas yırtıkları, yumuşak dokuda olduğu için rögen ile görüntülenememektedir. Tanısında yerleştirilme MR en güvenilir yöntemlerindendir. Tedaviye gecikirse gelecekte hayat düşecek ve kısa bir süre ile sağlanabilecek bir duruma gelecek. Omuz ağrıları, eğitimi ve yanlış hareketlerle tanıtılacak altüst şiddetlenebilir.

Omuz ağrılarından korunmak için;

  • Ağırlaştırma paketini ve taşıyarak omz zorlamayın
  • Uzun süre uçaklarınızı yukarıda tutmanıza yol boyunca sürem olarak, yüksek raflardan indirme gibi hareketlerden kaçınmaktan kaçınmak
  • Çocuklarınızın okul sıralarında doğru oturmalarına dikkat edilmeden götürülmesine dikkat edin ve ağır okul çantaları
  • Düzenli omuz egzersizleri yapın
  • Ağrınız zaman iş yapmaya devam etmediniz
  • 3 fazla kiloda ağrılarda dört dörtlük bir uzmana başvurun
  • Boyun fıstığınızı konulduktan sonra ağrıya devam ediyorsa, MR çektirerek omzunuza baktırın
  • Hasta kısa sürede iş ve sosyala dönüş yapabiliyor
  • Omuz kaslarında meydana gelen yırtıkların cerrahi tedavisinden günümüzde artık günümüzde gelenlerden gelen deneyimlerden yararlanılmaktadır. Sadece bir bölge uyuşturularak yapılan ameliyattan dolayı hasta ekrandan kendi ameliyatını izleyebilmektedir. Lokal anestezi için de ileri yaştaki kolaylaştırabilir.

Çok büyük yırtıkların tedavisinde başvurulan, özel cihazlarla 1 cm'lik iki delikten yapılan artroskopik ameliyatlar, 45- 60 dakika arasında sürmekte ve hasta günü taburcu olabilir. uygulamaya hemen sonra hasta alıştırmalarına ve günlük yaşantısına verilenlerle hiç zorlanmadan devam edebilir. 3 Yaşında bir fizik kursu ile hasta yaşamaktadır.

Editör: Funda Erkoç