Karar Gündem'in ilk konuğu Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz idi. Anket çalışmları hakkında bilgi veren Özkiraz, Cumhur İttifakı'nın oylarında düşüş olduğunu vurguladı.

"Anket sonuçlarında dikkat çeken şeyin, MHP'nin yüzde 7 barajına çok yakın olması" diyen Özkiraz, "Anketlerimizde AK Parti mütemadiyen aşağılara gidiyor. Şimdiye kadar AK Parti'de böyle düzeltme hareketi hiç görmedik. Ama MHP bazı aylarda 6'ya kadar indi, bazı aylarda ise 9'a kadar çıktı. O yüzden yüzde 7'di bandında. MHP için mütemadiyen bir düşüş var diyemem" dedi.

AK PARTİ'NİN OY KAYBETMESİNİN BİR NEDENİ DE MÜLTECİLER

AK Parti'den giden kararsız oyların bir daha geri dönmediğini vurgulayan Özkiraz, "AK Parti'den giden kararsızlar geri dönmedi. Bir çoğu muhalefet partilerine oy vermedi ama sandığa da gitmedi. Cumhur İttifakı'ndan ayrılan her 10 seçmenden 4 tanesi muhalefet partilerine oy verecek. Geri kalan 2- 3 puanı AK Parti ve MHP'ye, geri kalanı ise sandığa gitmeyecektir. Zaten AK Parti'nin kaybedecek oyu da kalmadı. Son iki anketimizde AK Parti'nin kemik kitle diye tarif ettiğimiz oyu yüzde 25'in altına geldi. Bu da mülteci meselesinden kaynaklanıyor" diye konuştu.

Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimleri anketinde ise Özkiraz, "Oyların yüzde 35'i Erdoğan'ı istedi, yüzde 55'i istemedi. Kararsızlarda yüzde 10 çıktı" dedi.

Özkiraz, Millet ve Cumhur İttifakı oylarında Millet İttifakı'nın önde olduğunu söyledi. Özkiraz, "Şu anda Millet İttifakı yüzde 42 çıkıyor. Cumhur İttifakı ise ortalama yüzde 37 civarı. İttifak dışında kalan partilerin toplamı ise yüzde 20'lerde" diye belirtti.

Doğu ve Güneydoğu oylarına da değinen Özkiraz, "AK Parti'nin en çok eğildiği yer Güneydoğu. AK Parti'nin gidici olduğunu düşündükleri için oyların çoğu CHP'ye gidiyor. Fikri olarak ise Kürt seçmenin oyu yoğunlukla DEVA Partisi'ne gidecek. HDP'nin ardından orada Millet İttifakı etkili olacak" dedi.

HİPERENFLASYONUN TEMELLERİNİ ATMAK ÜZEREYİZ

Programın diğer konuğu ENAG Direktörü Veysel Ulusoy idi. Enflasyon ve faiz indirimi hakkında konuşan Ulusoy, "Enflasyon yüzde 40'ı aşmış durumda. Hiperenflasyonun temellerini atmak üzereyiz. 2024'te tek haneye inmeyi düşünüyorlar. Buna gülünmez bile" dedi.

İnsanların yıllarca sahte enflasyonla gelir kaybı yaşadığını vurgulayan Ulusoy, "Toplumda kimse araba ve ev almayı ya da değiştirmeyi düşünmesin. Ama şu bir gerçek Türkiye çok şey kaybetti. Onu yerine koyabilecek önemli bir mekanizmayı yaratmamız gerekiyor" diye konuştu.

Türkiye Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun yabancı fonlarla faiz indirimi için görüştüğünü söyleyen Ulusoy, Kavcıoğlu'nun faiz indirimi yapmasının bir suç olduğunu belirtti. Ulusoy, "Merkez Bankası Başkanı Şahap bey toplantı yapıp 'ben faiz indirimi yapacağım' diyemez. Bu bir suçtur. Yabancı fonlara söz veremez" diye ifade etti.

Editör: TE Bilişim