Günümüzün en yaygın hastalıklarından biri olan depresyon, mevsimden mevsime değişir. Özellikle kış aylarında artan depresyon hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Zamanında tedavi edilmediğinde ciddi sorunlara yol açan depresyon, yaşam kalitesini düşüren ruhsal hastalıkların başında gelir. Peki depresyon nedir? Kış depresyonuna nasıl yakalanılır? Depresyon belirtileri nelerdir? Tüm soruların yanıtı haberin detayında...

Yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyen depresyon ciddi bir sorunudur. Çeşitli sebeplerden ötürü ortaya çıkan ve gidişatı tedavi ile kontrol altına alınamadığında başka sağlık sorunları da beraberinde getirir. Depresyon düşünme, hareket etme hatta günlük yaşamda nasıl davranılması gerektiğini bile etkileyecek güçlü bir ruhsal hastalıktır. Depresyon duygusal çöküş sonrası ortaya çıkma olasılığı yüksektir. Uzmanlar depresif halin kişinin günlük yaşamında yaşadığı duygusal durumlardan kaynaklı yaşandığını söyler. Ancak sağlıksız beslenme, yoğun iş temposu ve hareketsizlikte depresyonu tetikleyen unsurlar arasında yer alır. Hasta sürekli olarak hem fiziksel hem de ruhsal yorgunluk yaşar. Bununla beraber hasta günlük yapması gereken ihtiyaçları da aksatmaya başlar. Zamanında müdahale edilmediğinde intiharla sonuçlanabilecek ciddi bir duruma da gelebileceğinden uzmanlar hastanın, belirtileri ortalama 10 gün içinde atlatmadığında profesyonel destek alması gerektiğini vurguluyor.

DEPRESYON BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Hasta olmamasına rağmen sürekli yorgun ve uykulu hissetme.
  • Beslenme de değişimler ya fazla yeme ya da az yeme.
  • Motor hareketlerinde yavaşlama.
  • Gün boyu yalnız ve karanlık bir ortamda durma isteği.
  • Sese ve ışığa karşı hassas olma.
  • Yaşamdan bıkkınlık intihara sürükleme.
  • Kişinin kendine karşı suçlu hissetmesi gibi durumlar belirtiler arasında yer alır.

YÜZME DEPRESYON RİSKİNİ AZALTIYOR

Bunların başında spor faaliyetleri geliyor. Düzenli yapılan spor ve egzersizler beyindeki hormonların sağlıklı çalışmasını destekleyerek kişinin ruhsal bunalıma girme oranını azaltır. Özellikle yüzme aktivitesi bu durumu yüzde 80 azaltır. Ofis ortamında çalışanlarda daha sık görünmeye başlayan bu rahatsızlığı önlemek için dinlenme zamanlarını iyi değerlendirmek gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bu saatler arasında bol bol temiz hava alınmasını da belirtiyor.

DOĞRU BESLENMENİN DEPRESYON ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Diğer önemli konu ise doğru beslenmedir. Yeterli miktarda potasyum, kalsiyum ve vitamin alınarak vücudun direncini artırmak gerekir. Alınan bu ek takviyeler kas, sinir ve bağışıklık sistemlerini güçlendirerek vücudu ileri yaşlara hazırlamış olur. Sağlıksız beslenme beraberinde birçok hastalık getirir. Depresyonu tetikleyen bu rahatsızlıkların başında şişkinlik ve baş ağrısı gelir. Bu gibi rahatsızlıkların riskini azaltmak için yağlı ve karbonhidratlı besinlerin yanı sıra trans ya içeren market ürünlerinden de uzak durmakta fayda var.

Editör: TE Bilişim