Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yurdun neredeyse tamamında toz taşınımı nedeniyle çamur yağacağı uyarısı yaptı. Meteoroloji Mühendisi Hüseyin Toros, bu toz taşınımın çiftçiler için bir nimet olduğunu belirterek çarpıcı açıklamalar yaptı....

Meteoroloji bugün İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Yalova çevrelerinde Kuzey Afrika kaynaklı toz taşınımı görüleceğini açıkladı. Toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde azalma, hava kalitesinde bozulma, çamur şeklinde yağış olacağı belirtilip vatandaşlar uyarıldı. İstanbul'da sabah araçlarının başına gidenler çamur yağdığını gördü ve oto yıkamacılara koştu. Ancak Meteoroloji Mühendisi Hüseyin Toros'tan ilginç bir açıklama geldi. 

İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Yalova çevreleri dışında Eskişehir, Bursa, Kütahya, Kastomonu, Bursave Bilecik'te de görülecek toz taşınımı için Meteoroloji Mühendisi Hüseyin Toros ise 'Bereket yağışları' olarak bilindiğini söyledi. İşte toz taşınımı hakkında farklı bir açıklama yapan Toros'un ifadeleri ve meteorolojiden yapılan açıklamanın detayları.... 

Yağan yağmur biriktirilip içilirdi

Meteoroloji Mühendisi Hüseyin Toros, 14-Nisan - 14 Mayıs arasındaki yağışların, 'Bereket yağışları' olarak adlandırıldığını ifade etti Toros, 'Bereket Yağmurları' söyleminin geçmişini anlattı. Toros, "Atalarımız nisan sonunda görülen bu yağışlara bereket yağışları derlerdi. Hatta Anadolu'da bu yağışlar sırasında kaplar yerlere konulur, doldurulan sular içilirdi. Şimdi ise böyle bir durum yok" dedi.

Çölden gelen tozda zengin minaraller var

Hüsüyen Toros, 'Atalarımızın neden Bereket Yağmuru' dediği ile ilgili ise dikkat çeken ifadeler kullandı. Toros, "Bu mevsimde Sahra Çölü üzerinden çok fazla toz hareketleniyor. Ülkemize de giriş yapıyor. Şu anda ülkemiz üzerinde gözle göremediğimiz bu tozlar yoğun şekilde var. Sahra'daki bir gölden taşınan bu tozlarda zengin mineraller olduğu tespit edildi. Bundan dolayı Bereket demiş olabilirler" dedi.

Yağış olursa yağan yağmur çamur olarak görülür

Toros, ülkemizde Sahra'dan gelen zengin mineralli tozların Çarşamba gününe kadar çok yoğun olacağını da ifade etti. Gözle görünmeyen tozların Türkiye üzerinde yoğunluğunu bir kez daha vurgulayan Toros, "Yağış durumunda çamur yağışı olarak adlandırılır. Metalik zeminlerde toz olarak, çamur olarak görülür. Çarşamba gününe kadar yağan yağmurlarda bu durum görülebilir" diye konuştu. 

Bu yağışlar kara ve deniz canlıları için çok önemli

Toros, bu yağışların bir başka özelliğine de dikkat çekti. Toros, "Nisan ayı haşeratların büyüme, gelişme ayıdır. Bu tozların içindeki mineraller haşeratlara büyük fayda sağlıyor. Bu yağışlar karadaki ve denizdeki tüm canlılar için çok önemli" dedi.

Bereket yağmurları amazonların besin kaynağı

Toros, "Bereket Yağmuru" için yapılan bir araştırmaya da vurgu yaptı. Toros, "Amazonların en önemli besin kaynağı uzun zamandır araştırılıyordu. Araştırmalarda, 'Bereket Yağmurları' dediğimiz yağışların içindeki minerallerin üzerinde duruluyor" ifadelerini kullandı.

Gökten bedava yağan gübre

Yapılan bazı bilimsel çalışmalar çöl tozları içerisinde; silikat, sülfat, kuvars, yüksek kalsiyum parçacıkları, demir, fosfor, kurum, karbon bakımından zengin diğer parçacıklar olduğu tespit edildi.Toros, "Çiftçilerimize bedava gökten gübre yağıyor. Hayırlara vesile olsun" dedi.

Editör: TE Bilişim