2022 Adsense Vergi İstisnası Tebliği : Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yeni vergi düzenlemesiyle ilgili çok sayıda soru cevap beklerken, website ya da internet siteleri ile Adsense geliri elde eden binlerce içerik üretici yasal düzenlemenin kendilerini de kapsayıp kapsamadığını merak ediyor.

Tebliğin 4’üncü maddesine göre :

“MADDE 4 – (1) İstisnadan, internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi gerçek kişiler ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştiren gerçek kişiler yararlanabilecektir.”

Gelir vergisi kanununda yapılan düzenlemeyle birlikte akıllı cihaz uygulamaları (app) üzerinden veya sosyal medya ağları üzerinden içerik üreterek gelir elde eden vatandaşların kazançları istisna kapsamına alındı. Buna göre bu şekilde gelir elde eden kişiler 880 bin liraya kadar olan gelirleri için şirket kurma ve gelir vergisi beyannamesi verme yükümlülüğünden kurtulmuş oldular.

Youtube, Tiktok, İnstagram, Facebook gibi sosyal medya siteleri aracılığıyla üretilen içerikle birlikte yayınlanan reklamlardan gelir elde eden vatandaşların gelirleri istisna kapsamında değerlendirilecek ve Türkiye’de bulunan bir banka hesabına aktarılan bu gelirlerden %15 oranında bir kesinti banka tarafından otomatik olarak yapılarak devlete ödenecek.

İstisna Belgesi Alma

Kanun düzenlemesi kapsamına giren içerik üreticilerinin istisnadan faydalanmaları için Vergi Dairesi tarafından verilen istisna belgesini almaları gerekmektedir. İstisna belgesi almak için içerik üreticilerinin bulundukları şehirdeki vergi dairesine şahsen başvurmaları gerekir.

İstisna Belgesinin Bankaya İbrazı ve Hesap Açılışı

İstisna belgesini alan mükellefler gelirlerin alınacağı banka hesabını istisna belgesini ibraz ederek açmalı. Halihazırda hesabı bulunanlar ise bankaya istisna belgesini ibraz ederek banka hesabının gelir hesabı olarak belirlenmesini sağlamalıdır.

Website / İnternet Siteleri Kapsam Dışı

Kanuni düzenlemeye websiteleri ve kişisel internet sitelerinin dahil edilmemesi tepkilere yol açarken, aynı reklam ağından gelir elde eden website sahiplerinin gelirlerinin hangi gerekçeye dayanılarak istisna dışı bırakıldığı tartışma konusu oldu.

Youtube’den video yayınlayarak Adsense geliri elde eden içerik üreticinin geliri istisnaya dahil edilirken, kişisel internet sitesinde içerik yayınlayarak Adsense geliri elde eden içerik üretici istisnaya dahil edilmiyor.

Youtube üzerinden 880 bin lira gelir elde eden mükellef şirket kurma ve vergi beyannamesi verme yükümlüğünden kurtulurken, websitesi üzerinden 10 bin lira gelir elde eden içerik üretici teknik hukuk açısından şirket açma ve vergi beyannamesi vermekle yükümlü.

Editör: Ali Çetin Akbayrak