Bununla birlikte, hormon seviyeleri, genetik faktörler ve diğer bazı etmenler, kadınlarda kıllanmanın derecesini etkileyebilir.

Androjen adı verilen erkek cinsiyet hormonları, kadınlarda da bulunur ancak daha düşük seviyelerde. Hormonal dengesizlikler veya bazı sağlık durumları nedeniyle kadınlarda androjen seviyeleri artabilir. Bu durum hirsutizm denilen aşırı kıllanmaya neden olabilir. Hirsutizm, kadınların normalde beklenen bölgelerinde (örneğin yüz, göğüs, sırt, karın) aşırı miktarda kıl çıkmasına yol açabilir.

Ayrıca, bazı kadınlarda polikistik over sendromu (PKOS) gibi durumlar da kıllanmaya neden olabilir. PKOS, yumurtalıklarda hormonal dengesizliklere ve kist oluşumuna yol açan bir durumdur. Bu hormonal dengesizlikler kıllanmayı artırabilir.

Bunun dışında, bazı ilaçlar, genetik faktörler, stres, obezite ve bazı endokrin bozukluklar da kadınlarda kıllanmaya etki edebilir.

Kıl çıkması kadınlar için bir kozmetik endişe kaynağı olabilir. Bununla birlikte, eğer aşırı kıllanma veya hirsutizm gibi bir durumla karşı karşıyaysanız, bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir. Doktorunuz, altta yatan nedeni belirlemek ve uygun tedavi seçeneklerini önermek için gerekli testleri yapabilir.

Editör: Medya Tilkisi