Programa; Düzce Valisi Selçuk Aslan, Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Oya Kocaman, Rektörümüz Prof. Dr. Nedim Sözbir, protokol üyeleri, Üniversitemizden ve ülkemizin farklı üniversitelerinden akademisyenler, öğrenciler ve basın mensupları katıldı.

Çalıştay Türkiye’de Bir İlk

Programda konuşan Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir; teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte, bireylerin kişisel mahremiyeti koruma sorumluluğunun arttığına dikkat çekerek, dijitalleşme, internet kullanımı ve yapay zekâ gibi gelişmelerin, mahremiyet konusunu daha karmaşık hale getirdiğini sözlerine ekledi. Çalıştayın, bu zorluğun üstesinden gelme ve bireylerin, kurumların ve toplumun mahremiyet bilincini artırma için fırsat sunduğunu ifade eden Rektörümüz, Türkiye’de ilk olan programın mevcut durumu anlama, gelecekteki eğilimleri öngörme ve en iyi uygulamaları paylaşma imkânı sağladığının altını çizdi.

“Bireyi ve Toplumu Koruyacak Şekilde İdrak Edilmeli”

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Düzce Valisi Selçuk Aslan, mahremiyet gibi önemli bir konuyu istişare etmek için çalıştayın düzenlendiğini söyleyerek, daha önce bu konuyu analiz eden bir çalıştay organize edilmediğini ve Üniversitemizin bir ilki gerçekleştirdiğini dile getirdi. Mahremiyet kavramının doğru, bireyi ve toplumu koruyacak şekilde idrak edilmesi gerektiğinin önemi üzerinde duran Düzce Valisi Selçuk Aslan, programa emek verenlere teşekkür etti.

Mahremiyetin Dönüşümü

“Hakikatin Dijital Yalanla Sınandığı Bir Dönemden Geçiyoruz”

Açılış ve protokol konuşmalarının ardından programın oturumlar bölümüne geçildi. Düzce Vali Yardımcısı Dr. Ömer Yılmaz’ın başkanlığındaki birinci oturumda, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Basın ve Yayın Dairesi Başkanı Doç. Dr. Oğuz Göksu, “Mahremiyet ve Dezenformasyon İlişkisi” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. 21. yüzyılın algoritma ve ekran çağı olarak nitelendirildiğini söyleyen Doç. Dr. Oğuz Göksu, hakikatin dijital yalanla sınandığı bir dönemden geçtiğimizi dillendirdi. Türkiye’nin dezenformasyona en çok maruz kalan ülke olduğunu ifade eden Göksu, doğru bilgiye ulaşmanın mesele haline geldiğini belirterek, dünyadaki sosyal medya verileri ve dezenformasyon örnekleriyle sunumunu noktaladı.

“Mahremiyetin Boyutu da Ölçüsü de Kişinin Kendisidir”

Oturumun diğer konuşmacısı Üniversitemiz Gölyaka Meslek Yüksekokulu’ndan Öğr. Gör. Dr. Nurgül Soydaş, mahremiyetin kısa tarihinden, iletişim, refah, modernite ve dijital çağ ile ilişkisinden söz ederek, “Mahremiyetin boyutu da ölçüsü de kişinin kendisidir.” şeklinde konuştu.

Oturumun bir diğer konuşmacısı Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Basın Danışmanı / Akademisyen Dr. Yunus Emre Ökmen “Sosyal Medya ve Mahremiyet” başlıklı sunumunda, yeni medyanın insanlara sunduğu sınırsızlığın, mahremiyet noktasında getirdiği sorunlara değindi

Birinci oturumun son konuşmacısı Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nil Çokluk ise “Mahremiyet: Kadın ve Çocuk / Gençlik” adlı konuşmasında; mahremiyet hakkı, mahremiyet türleri, çocukların, gençlerin ve kadınların mahremiyetle ilgili sorunlarını dile getirdi.

“Mahremiyetin En Çok İhlal Edildiği Alan Medya”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç’in başkanlığındaki ikinci oturumun ilk konuşmacısı olan Gümüşhane Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Elif Kütükoğlu, mahremiyetin imaj ve gündelik hayata yansımalarından bahsederken, Kanal D Ana Haber Muhabiri İbrahim Konar, mahremiyetin en çok ihlal edildiği alanın medya olduğunu söyleyerek medyada mahremiyetle ilgili yapılan hatalardan örnekler verdi.

Oturumun diğer konuşmacısı Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Koç, mahremiyeti; ben olarak biz olmayı öğrenmenin en işlevsel yolu şeklinde tanımlayarak mahremiyeti koruma ve çözüm önerilerini içeren bir konuşmaya imza attı.

İkinci oturumun son konuşmacısı Yalova Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Küçükalkan ise “Unutulma Hakkı/Dijital Bellek” başlıklı sunumunda, belleğin kimliğimizin temeli olduğunu ifade ederek, hafızamıza yatırım yapmanın, kimliğimizi korumada en önemli unsurlardan olduğunu sözlerine ekledi.

Programın kapanış konuşmasını gerçekleştiren Gölyaka Meslek Yüksekokulu Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Yeter Şanlı, teorik ve kavramsal çerçevede, günümüz teknolojileriyle mahremiyetin değerlendirildiği programa destek olan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı yetkilileri, Düzce Valisi Selçuk Aslan, 65. Hükümet Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Rektörümüz Prof. Dr. Nedim Sözbir ile kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Programda davetli konuşmacılar ile Funny Şirketler Grubu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muhammed Agah Leblebici’ye plaketleri takdim edildi.

Program, eser yazar imzaları bölümüyle sona erdi.

Editör: Medya Tilkisi