“Ya ihtiyaç hissediyorsun diye abuk sabuk bir hayat yaşayacaksın ya da karşına düzgün biri çıkana kadar bekleyeceksin. Ben sapyoseksüelim zaten. Zeka benim için büyük bir güç.” diyen Hülya Avşar'a ünlü Psikiyatr Arif Verimli'den sosyal medyadan bir gönderme geldi.

Verimli , sosyal medya hesabından ”Sapyoseksüel kadınlar kusura bakmasın ama o erkekler zaten zamanında doğru kadını bulmuşlardır. Çünkü zeka büyük bir güçtür.” göndermesini yaptı..

Sapyoseksüel nedir?

Latince akıllı ve zeki sözcüğü ‘’sapien’’ ile ‘’sexualis’’ kelimelerinin birleşmesinden gelen sapyoseksüel, kişinin bir kişiyi dış görünüşten ziyade beyin ve zekâ kriterlerine göre beğenmesidir. Araştırmalar da fiziksel olarak ortalamanın üstünde olan ancak ortalama zekaya sahip, birini çekici bulmayan sapyoseksüller kişinin zekâ seviyesini çekici bulur. Entelektüel tavırlardan, zekice yapılan konuşmalardan ve esprilerden hoşlanırlar. Bir kişiye zekasından dolayı âşık olmak şekilde de özetlenebilir.

İnsanın bedeninden çok beynine duyulan hayranlık hissi olan sapyoseksüller, zekayı tahrik edici unsur olarak görürler. Kültür düzeyi, eğitim durumu, espri yeteneği sapyoseksüller için çok önemli kriterlerdir. Kısacası kolay kolay beğenmiyor ve karşı cinste aradığınız zekâ ise siz de bir sapyoseksüel olabilirsiniz.

Sapyoseksüellik nasıl anlaşılır?

Bir ilişkiye başlarken buluşmak için tercih edilen ilk ortamın kitap evi olması o kişinin sapyoseksüel olduğunun bir belirtisi olabilir.

Kendisini güçlü bir şekilde ifade eden, espri yeteneği güçlü olan kişiye orada âşık olabilirsiniz. Popülerlikten uzak, akıl ve mantık çerçevesinde gerçekleştirilen bir sohbetten etkileniyor, karşı cinsle yazışmalarınızda dilbilgisi yazım kurallarına dikkat ediyorsanız siz bir sapyoseksüelsiniz.

Editör: TE Bilişim