Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının ardından kira kontratını yenileyecek vatandaşlar on iki aylık ortalamaları merak ediyor. TÜİK verilerine göre, Kasım ayında enflasyonda on iki aylık ortalamalara göre yüzde 17,71 artış gerçekleşti.

Kira artış oranı ev sahiplerini ve kiracıların anlaşmaları durumunda kira artış oranı dikkate alınmadan belirlenebilir. Ancak ev sahipleri evlerin kiralarına kira artış oranının üzerinde kira zammı yapamazlar. Kira artış oranı bir ev sahibinin kiraya yapabileceği azami zam miktarını da ifade etmektedir.

Kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Türkiye'de kira artış oranının nasıl belirleneceğinin ana çerçevesi Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından net bir şekilde çizilmiştir. Bunun için de TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamları üzerinden hesaplamalar yapılmaktadır. Önceleri Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranları üzerinden yapılan kira zam oranı hesaplamaları son yıllarda Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) oranları üzerinden yapılmaktadır. Kira zam dönemi Aralık ayı olan evlere, iş yerlerine uygulanacak olan kira zam oranı son 12 aylık TÜFE üzerinden belirlenmektedir.

Editör: TE Bilişim