Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın eleştirilen ve yürütmesi durdurulan Kartı Yönetmeliği'ne ilişkin yaptığı son değişikliklere karşı Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ve Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası’nın (DİSK Basın-İş) dava açmıştı.

Danıştay 10'uncu Dairesi, söz konusu davaya ilişkin oy birliği ile aldığı Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan savunma istedi.

Davadaki yeni gelişmeye ilişkin değerlendirme yapan DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, "Basın kartı vermemeyi bir tür yönetmelikle resmileştirmeye çalıştılar. Biz de buna karşı çıktık. Ama bizim zaten eskiden beri söylediğimiz hep şuydu, basın kartını devlet değil, gazeteci meslek örgütleri vermeli" dedi

DİSK- Basın-İş ve ÇGD Basın Kartı Yönetmeliği’nin bir maddesinin tümü; beş maddesinin de bazı bentlerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açtığı davada, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan oybirliğiyle savunma istedi.

ÇGD, 14 Aralık 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yeni Basın Kartı Yönetmeliği’nin bir maddesinin tümden, beş maddesinin bazı bentlerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açmıştı. Danıştay 10’uncu Daire, 12 Mayıs 2020 tarihinde verdiği kararla; bir maddedeki bir bendin yürütmesini durdururken, diğer maddelere ilişkin yürütmeyi durdurma taleplerini reddetti.

Bu karar hem ÇGD hem de yönetmeliğin sahibi İletişim Başkanlığı’nca itiraz yoluyla Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na (İDDK) taşındı. İDDK 4 Kasım 2020 tarihinde verdiği kararla; ÇGD’nin bir madde kapsamındaki bir bende yönelik talebinin dışındaki tüm taleplerini yerinde görerek, yönetmeliğin tartışmalı maddelerinin yürütmesini durdurdu.

İDDK’nin söz konusu kararı doğrultusunda, alt mahkeme konumundaki Danıştay 10. Daire’nin karar alması beklenirken, İletişim Başkanlığı, 21 Mayıs 2021 tarihli Resmi Gazete’de, yürütmesi durdurulan yönetmelik hükümlerini yeniden düzenleyen bir değişiklik yayımladı. İletişim Başkanlığı’nın yaptığı değişikler, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun aldığı karara aykırı olduğu iddiasıyla DİSK Basın-İş ile ÇGD tarafından yeniden dava edildi. Aynı yönetmelik kapsamında açılan son dava da Danıştay 10’uncu Daire’de görülmeye başlandı. Danıştay 10’uncu Daire, oybirliğiyle İletişim Başkanlığı’ndan savunma istedi.

BÜYÜK BİR KEYFİYETLE BASIN KARTINI VERİYOR VEYA VERMİYOR

İletişim Başkanlığı’ndan savunma istenmesi üzerine DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, Sendika.Org’a konuştu. Eren şunları söyledi:

Basın kartı Türkiye’de sürekli sorun. Devlet tarafından verilmesi başlı başına bir sorundu. Basın kartları daha önceki sistemde meslek örgütlerinin de içinde olduğu bir komisyon tarafından veriliyordu. Ama orada da sıkıntı olmasına rağmen şimdikiyle karşılaştırıldığında tabi ki daha iyi bir sistemdi. Sonra bu sistem değişikliği ile birlikte Cumhurbaşkanlığı içinde bir İletişim Başkanlığı diye bir yer kuruldu. Büyük bir keyfiyetle basın kartı veriyor veya vermiyor. Bu gazetecilerin tepkisini de çekiyordu. Daha sonra bu kötü sistem üzerine bir de yönetmelik çıkarttılar. Kimlere basın kartı verilir, kimlere verilmez diyerek.

Biz de ÇGD ile Avukat Onurcan Keskin’in aracılığıyla Danıştay’a başvuruda bulunduk. Bu karar da bu başvuru üzerine alındı. Yani idarenin savunması alındıktan sonra karar verilecek. Bu yeni yönetmelikte basın kartının kimlere verilmeyeceğine dair çok daha genişletilmiş halde.

Biliyorsunuz gazeteciler haklarında en çok dava açılan mesleklerden biri. Çok sayıda gazeteci tutuklandı. Halen cezaevinde gazeteciler var. Bu davalarda yargılananların, ceza alanların bile basın kartı alamayacağı söyleniyor. Bu davalar genellikle terör suçlaması ile açılıyor. Ama aslında haberlerle ilgili açılan bu davalarda genelde terör suçlaması yöneltiliyor. Propaganda yapmak vs. gibi. Yani basın kartı vermemeyi bir tür yönetmelikle resmileştirmeye çalıştılar. Biz de buna karşı çıktık. Ama bizim zaten eskiden beri söylediğimiz hep şuydu, basın kartını devlet değil, gazeteci meslek örgütleri vermeli. Bu konuda birçok girişim oldu. Ama bir türlü ilerleme sağlayamadık.

Editör: TE Bilişim