Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Aralık 2022 akşamı 2 milyon 250 bin kişinin beklediği EYT düzenlemesini kamuoyuyla paylaştı.

Herkese merhaba sevgili okurlar. EYT Son Dakika gelişmeleri yaşanıyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası gündemde yerini korurken Vedat Bilgin, bu hafta içini işaret etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, çarşamba akşamı EYT düzenlemesini açıkladı. EYT'de son durum merakla beklenirlen, EYT şartları, yaş sınırı gibi detaylar da açıklama ile netlik kazandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmenin ardından 19:45'te EYT yasası/düzenlemesini paylaştı. Peki, EYT yaş şartı var mı, kimleri kapsayacak?

EYT konusunda araştırmalar devam ediyor. Milyonlarca kişinin merakla beklediği EYT yasası hakkında Kabine Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında yılbaşından önce EYT'yi gündemimizden çıkaracağız ifadelerini kullanırken Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ise toplantı sonrası basın mensuplarına EYT düzenlemesini bu hafta içerisinde açıklayacağız, Yaş şartı olup olmayacağını da o gün duyuracağız demişti.

EYT DÜZENLEMESİ DETAYLARI AÇIKLANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 28 Aralık akşamı EYT düzenlemesini kamuoyuyla paylaştı. İşte, konuşmasından satır başları:

"EYT olarak bilinen bu düzenleme uzun ve kapsamlı bir çalışmanın ardından nihai halini almıştır. Bilindiği gibi ülkemizdeki sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilir, makul ve adil bir seviyeye getirilmesi hususunda çok önemli reformlara imza atmış bir hükümetiz.

Gerçeklerden kopuk uygulamalar sebebiyle sosyal güvenlik sistemimizi yönetilebilir bir hale getirmek için çok çalıştık. Bizden önceki dönemde 1999 Eylül’de yürürlüğe giren adımları dünyamızın ve ülkemizin hakikatlerine uygun şekilde 2008 yılında daha ileriye taşıdık.

1999 düzenlemesine göre emeklilikte yıl ve prim günü şartını doldurduğu halde yaş şartı sebebiyle beklemek zorunda kalan çalışanlarımızın talepleridir. Prensip olarak 20 veya 25 yıl çalışmış bir kişinin çalıştığı süreden çok daha uzun bir dönem emekli maaş alabileceği sistemin sürdürülebilir olmadığına inanıyoruz.

Sistemin idamesine zarar vermeden uzunca bir süre böyle bir düzenlemeye sıcak bakmadık. Bu yaklaşımımızdaki amaç asla çalışanlarımızın haklarının tesliminin önüne geçmek değildir. 85 milyon hep birlikte geleceğimizi düşündüğümüz için konuyu derinlemesine incelemeden, hesabını sağlamca yapmadan herhangi bir taahhüt altına girmek istemedik.

Hemen ilgili kurumlarımıza talimatını vererek çalışmaları başlattık. Küresel krizin ülkemize etkileri sebebiyle sabit gelirli vatandaşlarımızın yanında olduğumuzu yüksek oranlı asgari ücret, emekli maaşı artışlarıyla zaten gösterdik gösteriyoruz. Geçtiğimiz hafta duyurduğumuz asgari ücret rakamı bu iradenin tezahürüdür.

Bugün 1999 öncesi işe başlayan vatandaşlarımızın müjdesiyle kendilerine desteğimizi sergileme yoluna gidiyoruz. Devlet için büyük bir fedakarlık anlamına gelen bu düzenleme ile birlikte artık sistemi her türlü tartışmadan arındırarak yerli yerine oturmuş olacağımıza inanıyorum.

Herkese dokunan alanlar öncelikli olarak bunları paylaşmayı sürdüreceğiz. Her konuda ve her zaman olduğu gibi bu düzenlemeyi de milletimiz için yapıyoruz. Aziz milletim tekrar hatırlayacak olursak ülkemizde emekli olabilmek için 3 şartı. Prim ödeme sayısı, sigortalılık süresi ve yaşı tamamlamak gerekiyor.

Yaptığımız düzenleme şartlardan ilk 2’sini tamamlamış olup da yaş sebebiyle emeklilik bekleyenleri kapsıyor. Yaş şartı olmadan emekliliğe imkan sağlayan sistemi eski sistemdeki SSK, Bağ-kur, Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın herkes için geçerli kılıyoruz.

Bugün 13.9 milyon emekliye hizmet veren bir Türkiye’ye ulaştık. Her yıl istihdamına 1 milyon kişiyi ekleyen bir ülke olarak sosyal güvenlik sistemimizin aktif, pasif dengesini korumayı başarıyoruz. Emekli maaşlarında yaptığımız yüksek oranlı artışlarla bu kesimin kendi geliriyle geçinmesine imkan sağlayacak seviyeye çıkardık.

Yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız emekli olma hakkına kavuşuyor. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır.

Taşerondan kadroya alınandan hemen emekli olmayı tercih etmeyecekler için ayrı bir geçiş düzenleme hazırlıyoruz. İşverenlerimizin kıdem tazminatı ödemesinde güçlük çekmemek için KGF destekli bir kredi paketini devreye alıyor. Emekli olanların en azından bir kısmının çalışmaya devam edeceklerini biliyoruz.

Her vatandaşımızın tecrübesine ihtiyacımız var. Bu anlayışla emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyecek çalışanlarımız için sosyal sigorta teşviki getiriyoruz. Amacımız emeklilik sonrası çalışan vatandaşlarımızın bunu kayıtlı olarak sürdürmelerini sağlamaktır.

Hepinize sevgiyle, saygıyla kalbi selamlarımı sunarken, 2022 artık geride kalıyor. Şimdiden 2023’ün sizler, bizler için, ülkemiz için hayırlara vesile olmasını Allah’tan diliyorum. Kalın sağlıcakla."

EYT'Lİ MAAŞI NE KADAR OLACAK, İLK MAAŞ NE ZAMAN YATACAK?

Hadi şimdi sizinle EYT'ye dair merak edilenleri konuşalım: ''Bundan sonra kanun teklifini göreceğiz. Meclis’e sevk edilecektir. Ben kısa süre içerisinde yasalaşacağını ümit ediyorum. Ocak ayında yasalaşırsa vatandaşlarımız şubat ayında emeklilikle ilgili müracaatlarını e-Devlet üzerinden yapabilirler. Konu tamamen SGK’nın insiyatifinde. Aylık talep tahsis belgeleri yapılarak bir an önce ilgili kişilerin talepleri cevaplanmış olacak. Şubat ayından itibaren de aylıklar bağlanır.''

''EYT ile gelen emekli normal emeklilik koşullarından hiçbir farkı yok. EYT yeni bir aylık bağlama sistemi getirmiyor. Bu bağlamda kişinin emekli aylığını belirleyecek olan prim günleri ve üzerinden prim yatırılan kazançlarıdır. Bu kazançların seviyesi emekli aylığını tespit eden temel unsur olacaktır. Emekli aylığı belirleme yöntemi tektir. Yeni bir hesaplama formülü geliştirilmiyor. En düşük emekli aylığının ne olacağı ocak ayında belli olacak. Taban aylık yükselirse yeni emekli olacaklar da bunda etkilenecektir.''

Bir sonra ki yazımda görüşmek dileğiyle kalın sağlıcakla...