Lyme hastalığı, geyik kenesi ya da Ixodes cinsi kenelerin ısırması sonucu insana bulaşan ve Borrelia burgdorferi adı verilen bakterinin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Tipik olarak kenenin ısırdığı bölgede geniş ve kırmızı döküntü, baş ağrısı, ateş ve yorgunluk şeklinde belirti veren Lyme hastalığı; kalp, göz, merkezi sinir sistemi ve diğer organları da etkileyebilir. İncelenen vakaların çoğunda hastalığın en çok eklemleri etkilediği tespit edilmiştir. Hastalığın erken dönemde teşhis edilmesi bakterinin tamamen vücuttan atılmasına yardımcı olur. Ancak, geç kalınan durumlarda bu hastalık ciddi nörolojik komplikasyonlara neden olabilir. Böcek ilacı kullanmak, kenelerin yaşam alanlarından uzak durmak ve kenenin vücuttan çıkarılmasını sağlamak Lyme hastalığından korunmak için alınabilecek başlıca önlemler arasında yer alır.

Lyme Hastalığı Belirtileri

Lyme hastalığı belirtileri bölgeden bölgeye ve kişiden kişiye değişiklik gösterir. Ayrıca, belirtiler kene ısırmasından sonra geçen süreye göre de farklılaşabilir. Kene ısırmasından sonraki 3 gün ila 30 gün içerisinde, ateş, yorgunluk, baş ağrısı, şişmiş lenf bezleri, kas ve eklem ağrıları görülebilir. Kenenin tutunduğu bölgede kırmızı döküntülerin oluşmasının ardından, hastalık; ortası pembe kenarları ise kırmızı halkalar (Eritema migrans- EM) şeklinde kendini belli eder. Eritema migrans olarak adlandırılan bu cilt döküntüleri, enfekte olmuş kişilerin yaklaşık %70-80’inde görülen bir komplikasyondur. Kene ısırmasından sonra 7 gün içerisinde ortaya çıkabilen bu döküntüler kademeli olarak büyür ve 30 cm’e kadar ulaşabilir. Ayrıca, bazı döküntülere dokunulduğunda o bölgede sıcaklık hissedilirken, bazılarında nadiren de olsa ağrı veya kaşıntı gözlenir.Kene ısırmasından günler ya da aylar sonra Lyme hastalığı teşhisi konulmamış kişilerde ise daha ciddi belirtiler ortaya çıkabilir. Şiddetli baş ağrıları, vücudun diğer bölgelerinde EM döküntüleri, yüz felci, eklem ağrısı ve şişliği, kemik ve kaslarda ağrı, kalp çarpıntısı, düzensiz kalp atışı, baş dönmesi, nefes darlığı, beyin veya omurilik iltihabı, göz iltihabı, el ve ayaklarda uyuşma hissi, algılama güçlüğü, menenjit, konsantrasyon güçlüğü, uyku bozukluğu ve depresyon ilerleyen dönemlerde görülen belirtiler arasında yer alır.

Lyme Hastalığı Tedavisi

Doğru hastalık tanısı konduğu sürece, Lyme hastalığı tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Erken teşhis ile hastalığın yayılmasının önüne geçmek ve ilerleyen dönemlerde oluşabilecek belirtileri önlemek için birkaç hafta süreyle oral antibiyotik tedavisi uygulanır. Vakaların çoğunda antibiyotik tedavisi ile birlikte hastaların hızlıca ve tamamen iyileştiği görülür. Geç tanı konan vakalarda ise antibiyotik tedavisi damardan uygulanır. Tedaviye rağmen, ileri evredeki bazı hastalarda eklem ağrısı ve nörolojik hasarlar ortaya çıkabilir.

Editör: Medya Tilkisi