Bilindiği gibi Her ayın 3’ünde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) tarafından paylaşılan enflasyon verileri vatandaşlar tarafından merakla bekleniyordu. Enflasyon rakamları açıklandı ancak TÜİK ve ENAG tarafından paylaşılan verilerdeki büyük makas dikkat çekti. Bunun ardından bir açıklama yapıldı ve 2023 asgari ücrete yapılacak zam açıklandı.

TÜİK tarafından açıklanan resmi veriler ENAG’ın oranlarının çok altında olsa dahi 24 yılın en yüksek enflasyon oranı olarak kaydediliği belirtilerek Aralık ayında açıklanan asgari ücret zammının erimesinin ardından iktidarın yaptığı temmuz ayı enflasyon farkı ile asgari ücrette değişikliğe gidildiği ifade edildi.

ASGARİ ÜCRETE ZAM

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndaki çalışmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yeni net asgari ücret 5 bin 500 TL olmuştu. Bunun yanı sıra Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun bir açıklama yaparak asgari ücret zammına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Sosyal medyadan açıklama yapan Erdursun paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Temmuz ayı enflasyonu %2.37 Aralık ayına kadar TÜİK enflasyonu aylık bu oranlarda açıklarsa memura, memur emeklilerine, SSK, Bağ-Kur emeklilerine 1 Ocak 2023’de %15 zam(enflasyon farkı) verilir…”

TÜİK, 2022 yılı temmuz ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarını bugün açıkladı. Buna göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 79.60,aylık yüzde 2.37 arttı. Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise yıllık yüzde 144.61, aylık yüzde 5.17 arttı.

ENAG VERİLERİ FARKLI

Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG), temmuz ayı enflasyon verileri de paylaşıldı. Bu verilere göre yıllık enflasyon yüzde 176.04 olurken Temmuz ayındaki tüketici fiyat endeksi ise yüzde 5.03 arttığı yılın başından itibaren enflasyon artışı ise yüzde 80.35 olarak gerçekleştiği ifade edildi.

Editör: Emel Kılıç